REGULAMIN KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI SZKOLNEJ
w Szkole Podstawowej im. Powstańców Wielkopolskich
w Doruchowie
§ 1
POSTANOWIENIA OGÓLNE
1. Stołówka szkolna jest miejscem spożywania posiłków przez osoby uprawnione do korzystania
ze stołówki.
2. Stołówka zapewnia wydawanie posiłków w formie gorących obiadów dwudaniowych.
3. Stołówka nie prowadzi żywienia dla uczniów ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi.
4. Korzystanie z obiadów jest dobrowolne i odpłatne.
5. Stołówka zapewnia warunki higieniczne wymagane przepisami prawa odnoszące się do
funkcjonowania żywienia zbiorowego.
6. Obiady przygotowywane i wydawane są przez pracownice kuchni szkolnej zgodnie z zasadami
Dobrej Praktyki Higienicznej i systemem HACCP.
7. Postanowienia niniejszego regulaminu, aktualny jadłospis, ogłoszenia odnośnie wysokości
wpłat za obiady oraz inne informacje dotyczące stołówki szkolnej zamieszczone są na tablicy
ogłoszeń wewnątrz stołówki, w gablocie przy wejściu do sekretariatu Szkoły, na drzwiach
wejściowych do stołówki szkolnej oraz w komunikatach w dzienniku elektronicznym
pierwszego dnia miesiąca którego dotyczy wpłata (w dni robocze).
8. Regulamin korzystania ze stołówki szkolnej dodatkowo jest dostępny na stronie Szkoły.
§ 2
UPRAWNIENI DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI SZKOLNEJ
1. Do korzystania z obiadów w stołówce szkolnej uprawnieni są:
uczniowie Szkoły wnoszący opłaty indywidualnie na podstawie „Deklaracji korzystania
z obiadów w stołówce szkolnej – dla ucznia Szkoły Podstawowej im. Powstańców
Wielkopolskich w Doruchowie” (załącznik nr 1 niniejszego regulaminu) złożonej przez
rodziców lub opiekunów prawnych ucznia u intendenta Szkoły;
uczniowie Szkoły, których dożywianie jest finansowane na podstawie decyzji GOPS;
nauczyciele oraz inni pracownicy Szkoły wnoszący opłaty indywidualnie (za zgodą
Dyrektora Szkoły) na podstawie „Deklaracji korzystania z obiadów w stołówce szkolnej –
dla pracowników Szkoły Podstawowej im. Powstańców Wielkopolskich w Doruchowie”
(załącznik nr 2 niniejszego regulaminu);
2. Nie prowadzi się żywienia dla osób nie związanych z placówką.
§ 3
WYDAWANIE OBIADÓW
1. Za wydawanie posiłków w stołówce szkolnej odpowiadają pracownicy kuchni szkolnej.
2. Posiłki wydawane są w dni zajęć dydaktyczno - wychowawczych w godzinach od 11.30 do 14.00
w trakcie 3 przerw obiadowych zgodnie z harmonogramem wydawania obiadów ustalonym
przez Dyrektora Szkoły.
3. W przypadku wcześniej zgłoszonych wyjazdów na wycieczki, zawody, basen itp., posiłek
wydaje się w godzinach ustalonych z organizatorem wyjazdu.
4. Stołówka szkolna jest miejscem przeznaczonym do spożywania posiłków przygotowywanych
przez pracowników kuchni. W wyjątkowych sytuacjach np. w pierwszym dniu zgłoszonej
nieobecności ucznia / pracownika w Szkole, który nie podlega odpisowi lub w przypadku
jednorazowej nieobecności ucznia / pracownika w Szkole możliwe jest wydanie posiłku na
wynos w pojemnikach dostarczanych przez osoby zainteresowane. Pracownicy kuchni szkolnej
nie ponoszą odpowiedzialności za obiad wydany na wynos po opuszczeniu stołówki.
Obiady na wynos nie są wydawane w czasie spożywania posiłku przez dzieci, tj. w czasie
przerw obiadowych. Posiłek na wynos należy odebrać do godziny 14:00
.
5. Uczniowie obecni w Szkole mają obowiązek zjeść dwudaniowy obiad w stołówce szkolnej.
6. Podczas wydawania obiadów, na terenie stołówki szkolnej mogą przebywać tylko osoby
spożywające posiłek. W tym czasie osoby postronne nie mają prawa przebywać w stołówce.
§ 4
USTALANIE WYSOKOŚCI OPŁAT ZA OBIADY
1. Wysokość opłaty za jeden obiad w stołówce ustala Dyrektor Szkoły w porozumieniu z organem
prowadzącym Szkołę.
2. Koszt obiadu dla ucznia stanowi równowartość tzw. wsadu do kotła czyli wysokość kosztów
produktów wykorzystanych do przygotowania posiłku.
3. Pracownicy Szkoły korzystający z obiadów w stołówce szkolnej za zgodą Dyrektora Szkoły
ponoszą pełne koszty, które uwzględniają wartość tzw. wsadu do kotła, wynagrodzenia
pracowników stołówki szkolnej i pochodnych od nich oraz koszty utrzymania stołówki szkolnej.
4. Koszt obiadu pracownika niepedagogicznego stanowi łącznie koszt ustalony na podstawie pkt.
3 i wartości podatku VAT według aktualnie obowiązującej stawki.
5. Istnieje możliwość wykupienia obiadu w wybrane dni tygodnia.
6. Wysokość miesięcznej opłaty za posiłki stanowi iloczyn ceny za jeden obiad i ilości dni
żywieniowych w danym miesiącu.
7. Koszt jednego obiadu uaktualniany jest na początku roku szkolnego i kalendarzowego.
8. W przypadku wzrostu kosztów produktów, używanych do przyrządzania posiłków w stołówce
szkolnej dopuszcza się możliwość zmiany stawki żywieniowej w trakcie roku szkolnego, po
uzyskaniu zgody organu prowadzącego. Zmiana wysokości opłat będzie obowiązywać od
pierwszego dnia następnego miesiąca.
§ 5
ODPŁATNOŚĆ ZA OBIADY
1. Kuchnia szkolna przygotowuje obiady dwudaniowe – nie ma możliwości wykupienia tylko
jednego dania.
2. Wpłaty za obiady należy wpłacać wyłącznie przelewem bankowym do 15 dnia każdego
miesiąca, którego dotyczy wpłata. Za dzień dokonania zapłaty uważa się dzień faktycznego
wpływu środków na rachunek bankowy Szkoły.
3. W przypadku braku wpłaty w terminie, o którym mowa w pkt. 2 wstrzymuje się wydawanie
posiłków od dnia następnego do chwili uregulowania należności w danym miesiącu.
4. W przypadkach spowodowanych np. trudną sytuacją materialną rodziny lub w szczególnie
uzasadnionych przypadkach losowych, na pisemną prośbę rodzica (opiekuna prawnego)
ucznia, Dyrektor Szkoły może przesunąć termin wpłaty na inny dzień.
5. Informacje dotyczące kwoty i terminów wpłat umieszczane są zgodnie z zapisem §1 pkt 7.
6. Wpłaty za obiady należy dokonywać na konto bankowe Szkoły Podstawowej w Doruchowie na
nr 79841300000906905120000002 Spółdzielczy Bank Ludowy oddział w Doruchowie.
7. Kwota przekazana na rachunek bankowy Szkoły musi być zgodna z kwotą wskazaną przez
intendentkę.
8. Dokonując wpłaty, w treści przelewu należy wpisać:
imię i nazwisko ucznia / pracownika klasę
miesiąc za który dokonywana jest wpłata
wzór: Jan Kowalski, klasa IA, obiady za m-c IX/2023r.
Nazwa odbiorcy: Szkoła Podstawowa w Doruchowie – stołówka szkolna, ul. Kaliska 5, 63-505
Doruchów.
§ 6
REZYGNACJA Z KORZYSTANIA Z OBIADÓW W STOŁÓWCE SZKOLNEJ, ZGŁASZANIE
NIEOBECNOŚCI ORAZ ODLICZENIA I ZWROTY ZA NIEWYKORZYSTANE OBIADY
63-505 Doruchów
Kaliska 5